Na dobrą pizzę składa się nie tylko sekretny przepis ale i sposób wypieku. Lokal, który ma specjalizować się w serwowaniu tego włoskiego przysmaku, powinien być wyposażony w profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Dzięki temu wszyscy goście poczują włoski klimat, zajadając się pyszną pizzą.
Rodzaje pieców do pizzy
W GastroProdukt można kupić trzy rodzaje pieców do pizzy: gazowe, elektryczne i opalane drewnem. Ten sklep gastronomiczny oferuje również piece ogrodowe z funkcją grilla.
W niedużej pizzerii najlepiej sprawdzi się piec elektryczny. Modele pieców na prąd mają kompaktową budową i zajmą niewiele miejsca. Piec gazowy będzie z kolei tańszy w utrzymaniu, choć koszt jego zakupy jest wyższy niż w przypadku pieca elektrycznego. Najczęściej też piece gazowe wybierane są do dużych lokali.
Jeśli w restauracji jest możliwość zainstalowania pieca opalanego drewnem, warto zdecydować się na to rozwiązanie. Piec na drewno widoczny dla klientów sprawi, że w lokalu zrobi się bardziej klimatycznie. Latem jednak wysoka temperatura przy stolikach w pobliżu pieca może być dla klientów minusem.
Jak duży powinien być piec do pizzy?
Wybierając wyposażenie gastronomii, zawsze należy przewidywać, jak duży ruch będzie w lokalu. W przypadku pizzerii trzeba odpowiedzieć sobie na pytania:
- Czy pizza będzie dostępna tylko w lokalu, czy klienci będą mogli korzystać z opcji dowozu? W tym drugim wypadku ruch może być większy, więc by klienci nie czekali długo na zamówienie, piec powinien wypiekać jednocześnie nawet cztery pizze.
- Czy lokal oferuje inne niż pizza dania? W niektórych restauracjach pizza to tylko dodatek. Jeśli klienci będą mogli wybrać też coś innego, piec nie musi być duży.
Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Jaki sprzęt poza piecem trzeba kupić do pizzerii?
Poza piecem do wypiekania pizzy, w pizzerii potrzebny będzie także inny sprzęt. Absolutna podstawa to szeroki blat roboczy dopasowany do liczby pracowników. Poza tym standardem jest lodówka na półprodukty oraz zmywarka z wyparzarką.
W dużej pizzerii często korzysta się z wytłaczarek do ciasta, które przygotowują porcjowane ciasto. Poza tym pracę przyspieszają też szatkownice do warzyw.
W pizzerii trzeba mieć także blachy do pieczenia i drewniane deski do serwowania gotowej pizzy. Klienci docenią także oryginalną zastawę, np. trójkątne talerze, na których zmieści się dokładnie jeden kawałek włoskiego przysmaku.
Wbrew pozorom wyposażenie lokalu serwującego pizzę nie jest tanie. Choć miłośnikom pizzy wydaje się, że jej przygotowanie nie jest drogie i skomplikowane, na start trzeba wydać nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze piece gastronomiczne na GastroProdukt.pl.